Klokkefamilien

Det findes et hav af klokkeblomster. I Danmark møder vi f.eks. den fine, liden klokke, Campanula rotundifolia, i tørre områder, og i haven har vi »ukrudstsklokken«, »havepest«, som egentlig er en smuk klokke, men lidt ustyrlig. Alle klokkeblomster tilhører klokkefamilen, hvor vi også finder planter som blåmunke og rapunsel.

 

 

 

 

Smalbladet klokke

Smalbladet klokke har naturligvis smalle, grønne blade, og fra maj til august står den med masser af flotte klokkeformede blå eller hvide blomster samlet i fine stande. Det er en optimal sommerstaude, fordi den blomstrer over en lang periode og er dekorativ helt fra knopstadiet.

Man kan bruge smalbladet klokke i de fleste haver, da den trives på de fleste jorde, dog ikke hvor jorden er for sur og fugtig. Desuden klarer den sig i både sol og halvskygge. Den bliver mellem 60 cm og 1 m høj alt afhængig af voksested.

Pleje og formering

Det kræver ikke meget arbejde at have denne staude i haven. Den står flot sommeren over, med mindre jorden er meget tør og let. Man skal ikke klippe den tilbage, med mindre man ikke bryder sig om, at den sår sig selv, for det gør den flittigt, dog ikke så den bliver ukrudtsagtig. At formere smalbladet klokke er let, man kan enten bruge de selvsåede planter eller samle frø og så i eftersommeren. Man kan også dele den om foråret, hvis man vil bevare én bestemt farve, for ved frøformering bliver der stort set lige mange hvide og blå.

 

 

 

 

Dette er en marieklokke, Campanula Medium. Marieklokke er en toårig. Du kan høste frøene og så dem i en række, så du ved, hvor de er. Man sår den normalt i juni.

Marieklokke fås også i hvid og lyserød.