Planter

i krukker har ikke de samme vækstbetingelser som planter i et bed, hvor der er rigelig plads til rødderne og fri adgang til vand og næring. De ringere pladsforhold gør, at jorden i krukker hurtigere tørrer ud. Og jo mindre krukke, jo oftere skal den have vand. På sydsiden kan det derfor godt være en fordel at vælge lidt større krukker og det materiale, der er bedst til at holde på vandet, medmindre du er meget flittig med vandkanden.

Rødderne har heller ikke specielt gode kår på den begrænsede plads i en krukke. De bruger hurtigt den næring, der er i jorden, så gødning er vigtig. Du kan blande langtidsvirkende gødningspiller i plantejorden, så der i løbet af sommeren hele tiden frigives gødning. Du kan også vælge flydende gødning, der hældes i vandingsvandet.

En luftig jord.

Når du planter i krukker, er det vigtigt, at jorden ikke bliver for kompakt. Du kan få luft i jorden ved at blande lidt grus eller lecasten i, så trives rødderne bedst og kan nemmere optage næring. Jorden kan også bedre optage vandet. Når krukken er plantet til, er det en god idé at dække jorden med fx et lag småsten eller barkflis. Jorden vil da holde sig fugtig i længere tid.
 

Det er vigtigt med dræn i krukkerne, da blomsternes rødder ellers risikerer at rådne, fordi de står i vand. Det bryder de færreste sommerblomster sig om. Bedst er det, hvis krukken har hul i bunden, så det overskydende vand kan løbe fra. Bor eventuelt selv huller med enten et murbor eller et metalbor, alt efter hvilket materiale det er. Drænhullet dækkes med potteskår eller småsten, dernæst fyldes bunden, fx med et par centimeter lecanødder, der ikke tynger krukken. Hvis krukken gerne må få mere tyngde, kan du lave drænet af småsten, så den ikke risikere at blæse omkuld.

Den varme sommer.

Giv krukkerne en underskål, så planterne har et lille vandreservoir at tære på, når jorden bliver tør. Så kan du bedre være væk en weekend i en varm sommerperiode uden at komme hjem til udtørrede krukker med hængende blomster. Hvis det alligevel skulle ske, og jorden i en krukke er blevet så tør og hård, at vandet bare løber igennem krukken, må du give den førstehjælp. Stil den udtørrede krukke i en stor spand eller balje, og fyld helt op med vand. Lad den stå, til jorden er helt gennemvædet.
Hvis du skal være væk i længere tid, vil krukkerne klare sig bedre i skyggen, evt. halvt gravet ned i jorden.